Pomperipossa och Lindgren


Vår älskade Astrid Lindgren fick betala tillbaka 102% i skatt 1976. Hon tyckte det var lite väl mycket ( även om hon i hjärtat var sosse). Då skrev hon om häxan Pomperipossa som var så hemskt girig och ful ( skattemyndigheten) som bara ville ha mer och mer.

De läste tom upp sagan i riksdagen och den var en pik till den dåvarande finansministern som fifflat bort sin egen skatt genom att köpa ett skuldsatt hus. Det påstås att det var tack vare Astrid som socialdemokraterna förlorade valet det året ( första på 40 år) men finansministern hälsade att Astrid var dålig på att räkna och skulle hålla sig till sina böcker. Då hälsade Astrid att finansministern kunde hitta på historier och barnsagor och byta jobb med henne så kunde hon räkna åt honom!!!       

Astrid var så involverad i både politiska frågor och arbetade emot orättvisor och våld i hela sitt liv. Tänker på sensmoralen i Bröderna Lejonhjärta: men då sa Jonathan, att det fanns saker som man Måste göra, även om det var farligt. Varför då, undrade jag. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort, sa Jonathan.


Skrivet 2015-04-10 11:11 av Tina | 1513 visningar